L'origen del conflicte és l'imperialisme rus, soviètic i novament rus. La mateixa existència d'Ossètia del Sud no s'entén sense la política tradicional russa d'afeblir els veïns per la via de modificar la demografia dels territoris que pretén controlar. La fase actual del conflicte s'explica per quatre factors: les contínues provocacions de les milícies ossetes contra Geòrgia; la iniciativa del president georgià Mikhaïl Saakaixvili de recuperar per la força aquest territori en disputa pensant que tenia el suport de les democràcies occidentals; l'habitual feblesa dels països democràtics enfront les autocràcies, especialment si tenen armes nuclears, i la necessitat de la nova Rússia de fixar el seu paper al món tornant liderar el bloc antioccidental.
Jordi Argelaguet, professor de ciència política de la UAB
Ras i curt. Així analitza el conflicte de Rússia amb Geòrgia aquest professor de la UAB en un article a l’Avui. No cal dir que coincideixo bastant amb les seves afirmacions, tot i que el to anti-rus del text és descarat i potser massa rude. Sentencia amb la següent frase:
(...) al món occidental, ja hi ha opinadors (molts excomunistes, quina casualitat) que es tornen a empassar sense manies la propaganda russa.
Es podria referir perfectament a articles com el que va publicar ahir el New York Times (aquí) on Gorbatxov condemnava el comportament anti-rus d’Occident i el continu intent de minvar la influència internacional de Rússia. Sembla mentida que aquest home que es vanaglòria de ser un abanderat de la pau i la llibertat pugui considerar la independència de Kosovo com un insult a Rússia en comptes de veure-ho com un acte de llibertat d’un poble per decidir el seu futur. Els russos sempre seran russos, fins i tot Gorbatxov. Tot i que pugui tenir raó quan parla de l’amenaça que suposen les noves infrastructures militars nord-americanes a l’Europa de l’est, no ens deixen més remei. Tsars, comunistes o autòcrates capitalistes, sembla que no hagin evolucionat mai. Rússia segueix mantenint una actitud que fa por.
Indeed, Russia has long been told to simply accept the facts. Here’s the independence of Kosovo for you. Here’s the abrogation of the Antiballistic Missile Treaty, and the American decision to place missile defenses in neighboring countries. Here’s the unending expansion of NATO. All of these moves have been set against the backdrop of sweet talk about partnership. Why would anyone put up with such a charade?
Mikhaïl Gorbatxov, ex-president de la U.R.S.S.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada