21 de novembre 2008

La gent normal


Manel
Heliogàbal
Barcelona, 20 de novembre de 2008


Tot venut al concert de Manel ahir (i també abans d’ahir) a l’Heliogàbal. Avui repeteixen, encara que desconec si resten entrades a la venda. Probablement, ha estat un dels millors concerts que hagi vist enguany. Si més no, un dels millors venint d’un grup debutant, sens dubte. A més, una sala petita com aquesta no podia ser un escenari més adient pel tipus de concert que ens van presentar. Tot quedava en família, com si fóssim al menjador de casa seva.

Desgraciadament, en aquests temps que corren, ens hem acabat de mig acostumar als concerts de tres quarts d’hora quan anem a veure una banda que només té un disc al mercat. Ja us entenem... No hi ha més temes per tocar... Bajanades! Ahir Manel ens va oferir espectacle durant una hora i vint minuts (aprox.) estant en la mateixa situació. El cantant anava intercalant brometes i historietes entre tema i tema, va deixar micro lliure perquè la gent afegís rodolins mentre tocaven “Corrandes De La Parella Estable” (s’hi va apuntar molta gent, acabant amb les noies del gintonic...) i fins i tot van versionar Shakira i Pulp. Aquesta última versió, del tema “Common People”, va acabar sent un dels moments àlgids del concert, no només per l’originalitat de fer versions en català, també per l’enorme gràcia i enginy que desprenia aquesta reinterpretació del tema. Sovint és arriscat fer versions i no fer el ridícul, sobretot si en canvies l’idioma, però en aquest cas Manel ens van deixar a tots amb la boca oberta, arrancant-nos somriures sense treva. La versió de Shakira va servir per tancar el concert i acabar de dislocar-nos les mandíbules. Després del que ens havien ofert, tenien llicència per fer les bromes que volguessin i versionar a qui els vingués més de gust.

El tema més celebrat entre el públic va ser “Al Mar!”, que es va consolidant com a hit entre els fans de la banda. La veritat és que en directe sonen molt millor que al disc. A mi el disc m’agrada, però és que en directe encara són millor. Una noia em deia que el disc no li havia agradat gens però que, en canvi, s’ho havia passat d’allò més bé al concert. Sonen molt compactes. Tenen un show molt ben travat que no marca distàncies amb l’espectador, si no que l’inclou.

Ahir a l’Heliogàbal vam ser part d’alguna cosa. Si en teniu l’oportunitat, no deixeu de veure a la banda en algun dels propers concerts que oferirà pel país. És el moment.