27 de setembre 2008

Underground hip-hop (1998-2004) - La cara més innovadora / Mixtape


A finals dels 90, El-P des de Nova York, Madlib desde Califòrnia i J Dilla des de Detroit, juntament amb alguns altres artistes, van començar un dels corrents més innovadors que ha tingut el hip-hop post-Tupac i Biggie Smalls. Si bé l’underground es va manifestar primerament amb artistes que es diferenciaven més del passat per les seves lletres i la seva actitud, aquest altre corrent va jugar també a experimentar amb el so. El hip-hop està predestinat a l’experimentació. És un dels gèneres que més facilitat té per absorbir una gran quantitat de sons diferents, a través sobretot dels samples. Els beats es fan generalment amb una tècnica que no deixa de ser un copy/paste i, per tant, són molt susceptibles a rebre les més variades influències. Queden recollits en la mixtape els primers passos i posterior consolidació de Madlib, les primeres referències d’El-P, el pas d’un so més clàssic a l’experimentació de Dilla i el treball d’altres artistes encara menys ortodoxes com Antipop Consortium o el supergrup Deltron 3030. Així mateix, també he volgut representar mínimament el col•lectiu de productors que, sense trencar motlles, van aconseguir coses interessants com DJ Shadow o RJD2.

D’entre aquest reguitzell d’artistes, que podrien tenir com a predecessors grups que van intentar portar el so del rap una mica més enllà tals com De La Soul o el primer grup de MF Doom KMD, n’hi ha uns quants que també s’han caracteritzat per donar un nou enfocament líric. MF Grimm i MF Doom ens expliquen la crua realitat dels carrers com si un còmic de la Marvel es convertís en un disc de rap i El-P o Aesop Rock reciten poesia paranoica més que no pas rapegen.

És fàcil trobar paral•lelismes i relacions entre aquesta fornada d’artistes americans i l’escena del rap espanyol. Griffi té un so molt influenciat pels últims treballs de Dilla (samples impossibles, baixos eixordadors...), l’últim disc de Frank T recorda al so d’algunes produccions d’Insight i Toteking sempre ha tingut entre alguns dels artistes més admirats a gent com Styles Of Beyond o Vast Aire.

Concloent, podem afirmar que aquest corrent del rap underground forjat a finals dels 90 disposa de més bona salut que el rap més convencional. Tot i la mort de Dilla, veiem com un Madlib hiperactiu no para de publicar projectes interessantíssims, com Aesop Rock i El-P han consolidat les seves carreres amb treballs encara millors que els anteriors a 2004 i com ha aparegut una nova onada de rap prou interessant com és l’anomenat hipster rap, amb grups com The Cool Kids. Només falta que torni Doom.


01. Monsta Island Czars – What’s The Name Of This Place (Intro)
02. Mr. Lif – Earthcrusher
03. Quasimoto – Low Class Conspirancy
04. Wildchild – Knicknack 2002 feat. Percee P & Medaphoar
05. Madvillain – Accordion
06. Antipop Consortium – 3 Digit Wiz
07. El-P – Dr. Hellno And The Praying Mantus feat. Vast Aire
08. Edan – You Suck feat. Father Time
09. Madvillain – Shadows Of Tomorrow feat. Lord Quas
10. Styles Of Beyond – Outta Control
11. Cannibal Ox – Vein
12. Deltron 3030 – Positive Contact
13. MF Grimm – Break ‘Em Off
14. Aesop Rock – 9-5ers Anthem
15. Jaylib – Raw Shit feat. Talib Kweli
16. Dudley Perkins – Muzak
17. Lootpack – Questions
18. Viktor Vaughn – Overture
19. MF Doom – Rhymes Like Dimes feat. Cucumber Slice
20. RJD2 - 1976


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei, bona seleccio, sempre es fa dificil triar d'entre tants candidats com hi ha en un periode com aquest... (he mirat també el vol.1, ara me'ls baixaré, que quan siguis critic famós tindran cache xD).. de fet laltre dia com que ho vam parlar vaig intentar començar a fer un top(algo) i impossible xD, només de ferho d'un any ja surten temes per les orelles... te mèrit, t'ha quedat ben quadrat!
fins aviat,
Vilar.

Marc ha dit...

Tens raó. És difícil fer una selecció i no només per la varietat de cançons que mereixen ser en una mixtape com aquesta, també es fa difícil trobar un equilibri entre els temes que et molen i els que poden quedar bé quan els ajuntes amb altres. A vegades el teu top20 no acaba de quallar quan ajuntes els temes i has de posar-ne d'altres que lliguin millor. Es fa el que es pot xD.