12 de novembre 2008

The Economist keeps reporting about Spain


Per algun motiu, aquest setmanari econòmic porta diverses setmanes fent reportatges sobre la economia i la política a Espanya. Sense anar més lluny, fa poc van entrevistar a Zapatero (enllaç). Per altra banda, en un dels seus clàssics reportatges sobre un país en concret, parlen de tot el tema d'estructura política, minories i nacionalitats.

No trobo l'article especialment partidista, però si que coixeja en alguns àmbits. Per exemple: limitar el tema nacionalista perifèric a les comunitats autònomes de Galícia, Euskadi i Catalunya (sense citar València, Balears, Navarra...) o parlar de la falta d'inversions a Catalunya només per sobre sense citar el dèficit fiscal. Més grans són cagades com afirmar que "A Spaniard who speaks no Catalan has almost no chance of teaching at a university in Barcelona" (aquest trimestre, dels vuit professors que tinc cap sap parlar català). En aquest sentit, també intenten empetitir la presència del català a la societat dient que només un 50% el parla normalment i obviant la dada que un 95% el comprèn i que un 80% el podria parlar perfectament.

En un altre temàtica, afirmen que la importància de la territorialitat en les eleccions generals és molt significativa. Però la veritat és que si contéssim els vots sense circumscripcions, els partits nacionalistes perifèrics no veurien retallada la seva representació. Només IU obtindria un augment molt considerable (també UPyD) i PP i PSOE baixarien. Precisament el que fa el sistema actual és beneficiar el bipartidisme.

El món anglosaxó és massa pragmàtic per arribar entendre la importància d’una llengua (i d’altres coses culturals menys tangibles) per a formar una identitat pròpia (també és molt fàcil no tenir-ho en compte quan el teu idioma és el més internacional), però sempre són capaços d’elaborar formulacions plenes de sentit comú.

It would have been easier for all concerned if Spain had adopted federalism in 1978. That would have set clear rules and aligned responsibilities for taxing and spending.

And would it really be the end of Spain if the Basques, like the Welsh, had their own national football team?

Si voleu llegir l’article, ho podeu fer aquí.